Zelfrijdende shuttle in Helmond


2 feb. 2021

In februari rijden zelfrijdende minibussen op proef tussen station Brandevoort en de Automotive Campus. Met reizigers en tussen het reguliere verkeer. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen.

De proef is onderdeel van het Europese project FABULOS. Eerder waren er al pilots in Helsinki (Finland), Tallinn (Estland), Lamia (Griekenland) en Gjesdal (Noorwegen). Met behulp van allerlei sensoren en software kan de minibus zichzelf voortbewegen tussen het reguliere verkeer op de openbare weg. De minibus verbindt de Automotive Campus, waar alle expertise op het gebied van slimme mobiliteit samenkomt, met het vervoersknooppunt Brandevoort Station. In februari worden er ritten gereden met een selecte groep personen die vakinhoudelijk bij het project betrokken zijn.

De mobiliteitswereld verandert snel. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Het liefst via één app en in combinatie met het openbaar vervoer. Denk aan de deelautodienst Amber en de flexibele busdienst Bravoflex, die al in Helmond rondrijden. Naast de zelfrijdende minibus FABULOS zet Helmond in samenwerking met Europa en in Zuid-Nederland met SmartwayZ.NL in op onder meer deelfietsen en elektrische steps.