Zelfrijdende minibussen in Helmond een stap dichterbij


4 feb. 2020

Reizen met een zelfrijdende bus in Helmond. Met het ondertekenen van contracten met drie consortia vanuit het Europese project FABULOS zijn zelfrijdende minibussen in Helmond een stap dichterbij. Als aan alle veiligheidseisen wordt voldaan, rijden vanaf dit najaar zelfrijdende minibussen drie maanden lang op proef tussen station Brandevoort en de Automotive Campus. Met reizigers en tussen het reguliere verkeer. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Vijf Europese steden

Tijdens de proefperiode worden drie verschillende autonome shuttle-service-oplossingen getest in vijf Europese steden.

De eerste testen met zelfrijdende minibussen vinden in het voorjaar plaats in Gjesdal (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Tallinn (Estland). In het najaar van 2020 in Lamia (Griekenland) en Helmond. Voorwaarde is dat aan alle veiligheidsvoorschriften en regels worden voldaan.

Uitdagingen

Iedere stad heeft zijn eigen speciale uitdagingen. In Gjesdal is er een helling van 12% vanwege het bergachtige terrein. In Lamia moet de zelfrijdende minibus kunnen omgaan met hoge temperaturen. In Helsinki passeert de route het op één na drukste treinstation van het land. In Tallinn wordt getest bij een vliegveld en is bestaand busverkeer een aandachtspunt. En in Nederland moet rekening worden gehouden met het grote aantal fietsers.

Stad van de slimme mobiliteit

Het doel van FABULOS is het versnellen van zogeheten ‘last-mile-oplossingen’ op de Europese markt. Dat past bij Helmond, want maar liefst tweederde van de stad ligt binnen één mijlsafstand vanaf één van de vier stations. Wethouder Antoinette Maas: “Zeker in een last-mile-stad zoals Helmond biedt dit duurzame en innovatieve mobiliteitskansen. Ik ben blij met de stappen die we hierin kunnen zetten met de zelfrijdende minibus Fabulos.”

De mobiliteitswereld verandert snel. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Het liefst via één app en in combinatie met het openbaar vervoer. Denk aan de deelautodienst Amber en de flexibele busdienst Bravoflex, die al in Helmond rondrijden. Naast de zelfrijdende minibus FABULOS zet Helmond dit jaar in samenwerking met Europa en in Zuid-Nederland met SmartwayZ.NL in op onder meer deelfietsen en elektrische steps.

Bron: Gemeente Helmond