Twee ex-Lightyear medewerkers komen met budget-zonneauto voor de stad


28 nov. 2019

München had al een eigen budget-zonneauto, daar komt vandaag – althans op papier – een Nederlandse variant speciaal voor de stad bij: de Solar Squad. Het idee komt van twee ex-Lightyear medewerkers die een betaalbare zonneauto voor een grote groep consumenten wilden maken. Lightyear, gevestigd in Helmond, bouwt een luxe zonneauto die ruim een ton gaat kosten. Solar Squad werkt vanuit Amstelveen.

In dit 45km/u zonnekarretje, dat nog in de ontwerpfase zit, kunnen straks twee passagiers naast elkaar zitten en er is voldoende plek voor bagage in de achterbak. De Squad combineert het praktisch gemak van een scooter met het comfort en de stabiliteit van een stadsauto. Om de auto zo licht en goedkoop mogelijk te maken zijn plaatwerk en deuren weggelaten. De Squad gaat bijna zesduizend euro kosten; nog niet duidelijk is wanneer de eerste daadwerkelijk op de markt komt. Daarvoor willen de bedenkers eerst reacties uit de markt verzamelen, zodat het uiteindelijke ontwerp nog geperfectioneerd kan worden.

Het zonnekarretje kan tot 9.000 kilometer per jaar automatisch opladen met het eigen zonnedak. Volgens de CEO van Squad Mobility, Robert Hoevers, is dat voldoende voor gebruikers om iedere dag 30 kilometer of ongeveer een uur emissieloos te rijden. “De meeste voertuigen in dit segment rijden niet veel meer dan 6.000 kilometer per jaar. Maar mochten gebruikers extra range nodig hebben, kan dat direct worden bijgeladen via een gewoon stopcontact. Volledig opgeladen kun je er zo’n 100 kilometer mee rijden. Ook kunnen consumenten ervoor kiezen om extra batterijpakketten bij te bestellen voor meer range.”

Volgens Hoevers zijn uitstoot en congestie de grootste problemen van stedelijke mobiliteit. “Onze oude steden zijn niet ingericht voor auto’s. In Nederland zien we een trend naar verdere verstedelijking met 90 procent van stedelijke bewoners in voorsteden en gebieden eromheen. Al deze mensen willen regelmatig naar de stad. Voor werk, school, uitgaan of winkelen. Dat is uiteindelijk niet haalbaar. Het openbaar vervoer en de fiets zijn prima oplossingen, maar niet voor iedereen een goed alternatief. Bijvoorbeeld bij regen of als je ver van een halte of station woont.”

Geparkeerde auto’s nemen volgens hem zo’n 10 vierkante meter in beslag, terwijl een Squad maar 2 vierkante meter nodig heeft. “Op de plek van één auto kun je vijf Squads kwijt, dwars op een parkeerplaats. Je hoeft geen rekening te houden met openslaande deuren bij het parkeren, dat scheelt ruimte.”

Hoevers werkt samen met Chris Klok. Hij is verantwoordelijk voor het design van het zonnewagentje. Samen hebben ze meer dan 40 jaar ervaring in mobiliteit, van scooters tot motorfietsen, de FIA Formula E, zonneauto’s en zelfs vliegende auto’s. “We hebben veel tijd besteed aan het design van de Squad. De kleine afmetingen vormden een flinke uitdaging. We wilden afstappen van het ‘auto archetype’ waarbij mensen in een klein afgesloten hokje door de stad bewegen. Het doel was een meer sociale, interactieve ervaring creëren waarbij de passagiers betrokken worden in de sociale omgeving van hun stedelijke omgeving terwijl ze wel het comfort ervaren van bescherming tegen weer en wind. Een volledige rolkooi met riemen en de stabiliteit van 4 wielen geven maximale veiligheid voor alle passagiers. Een helm is niet nodig.”

De Squad is ook ontwikkeld voor deelplatforms. Hoevers: “Gebruikers van deze platforms willen makkelijk en snel op een veilige manier van A naar B komen. Steden zoeken oplossingen met het minste gebruik van de schaarse ruimte en de minste uitstoot. Het automatisch laden op zonne-energie is natuurlijk ideaal voor een deelplatform. De draagbare, uitwisselbare batterijen minimaliseren de ‘downtime’ van de Squad tijdens het laden. Verder zijn robuustheid, geringe kwetsbaarheid en onderhoud belangrijke vereisten in deze markt.” Abonnements- en lease-opties zullen worden aangeboden vanaf 2020. Het doel is om de leaseprijs onder de 100 euro per maand te houden.

Tegelijkertijd overweegt het bedrijf ook een versie op de markt te brengen met extra ruimte voor vracht en denkt het erover om in de toekomst met een 80km/u versie te komen.

Bron: Innovation Origins