Start regionaal platform Brainport Smart Mobility


5 feb. 2019

Op 4 februari presenteerden ZO Slim Bereikbaar en SmartwayZ.NL het platform Brainport Smart Mobility op de Automotive Campus. Dit regionale platform betrekt 21 gemeenten en werkgevers van Zuidoost-Brabant bij de verschillende Smart Mobility projecten die daar lopen. Naast een ‘aanspreekbaar loket’, wil Brainport Smart Mobility ook een actieve aanjager van slimme interventies en nieuwe projecten zijn. Brainport Smart Mobility is één van de regiobrede projecten van ZO Slim Bereikbaar.

Loket voor gemeenten en werkgevers

Gemeenten en werkgevers in de regio Brainport Eindhoven kunnen met een vraag of uitdaging terecht bij het ‘loket’ Brainport Smart Mobility. Daarbij helpt het loket hen met het vinden van een passende oplossing. Deze kan bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio, maar bijvoorbeeld ook aan een vitaliteitsplan of parkeeroplossing van een werkgever.

Smart Mobility projecten in Brainport Eindhoven

Tijdens de ‘Startbijeenkomst Brainport Smart Mobility’ presenteerde Marcel de Pender de regionale strategie 2019-2022 en enkele projecten.

In de regio Brainport Eindhoven lopen verschillende mobiliteitsprogramma’s en projecten. Zo werkt Brainport Smart Mobility samen met SmartwayZ.NL, DVO en Gemeente Den Haag aan het project Mobility Lab. Vanuit het mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL (gericht op Noord-Brabant en Limburg) lopen ook projecten MobilitymoveZ.NL en Mobility Market in Brainport Eindhoven. Vanuit het mobiliteitsprogramma ZO Slim Bereikbaar lopen ook verschillende Smart Mobility projecten in de regio, zoals de Werkgeversaanpak, Big Data, Smart Roads en C-ITS.

Brainport Smart Mobility richt zich op een sterke inhoudelijke verbinding tussen die programma’s en projecten, zowel in kennisontwikkeling als in technische implementatie.

Slimme oplossingen en gedragsverandering

In de verschillende projecten worden nieuwe mobiliteitsoplossingen ontwikkeld, bijvoorbeeld deelauto’s, een data infrastructuur of een platform dat de reiziger informeert en adviseert in het ‘slimmer reizen’. Brainport Smart Mobility kijkt daarbij ook naar het gedrag van reizigers en richt zich op de gedragsverandering dat mensen deze slimme oplossingen gaan gebruiken. Het doel daarbij is dat reizigers in Brainport Eindhoven zich slims en gemakkelijk verplaatsen.

Meer informatie: www.brainportsmartmobility.nl