Mobility Lab daagt startups die willen testen uit: meld je aan voor 28/2!
11 feb. 2019
Persbericht - “De tweede editie van Mobility Lab in 2018 was een gigantisch succes.” Tjarda Voorneman, projectleider van het initiatief dat innovaties op gebied van mobiliteit in de dagelijkse praktijk mogelijk maakt, is zichtbaar tevreden. Zestien startups haalden het afgelopen jaar samen maar liefst 5,5 miljoen euro aan investeringen op met hun mobiliteitsoplossingen. Een derde editie kan dan ook niet uitblijven. Op dit moment hebben zo’n 40 launching customers zich aangemeld met een testomgeving. Mobility startups die klaar zijn om hun prototype te testen in de praktijk hebben tot 28 februari 23.59 uur de kans om zich in te schrijven voor het programma op www.mobilitylab.nl.
Mobility Lab is een initiatief van De Verkeersonderneming (Rotterdam), SmartwayZ.NL (Zuid-Nederland), ZO Slim Bereikbaar (Zuidoost-Brabant) en de gemeente Den Haag. Samen bundelen zij hun krachten om startups de kans te geven hun mobiliteitsproduct of -dienst te testen in een dagelijkse omgeving. Op die manier bieden ze oplossingen voor de impact die de groeiende economie op onze mobiliteit heeft.
Voor elk mobiliteitsprobleem een geschikte oplossing
Mobility Lab vertrekt deze editie vanuit de mobiliteitsuitdaging zelf, een zogenaamde challenge. Meer dan 40 bedrijven en overheden – de launching customers – hebben een concrete challenge op tafel liggen. Voorbeelden van launching customers zijn de gemeente Rotterdam, Efteling en TU Eindhoven. De challenges variëren van het inzetten op gedragsverandering zodat meer mensen gaan fietsen en lopen tot en met het integreren van laadpunten in de stad of een oplossing voor de oververtegenwoordiging van bromfietsers bij verkeersgewonden. “Uitdagingen om U tegen te zeggen”, aldus projectleider Tjarda Voorneman. “Uiteraard zijn startups niet verplicht zich in te schrijven op een specifieke challenge. De uitdagingen die nu op tafel liggen dienen vooral ook ter inspiratie. We streven ernaar maatwerk te leveren in de matchmaking tussen startups en launching customers.”
Een unieke kans voor startende ondernemingen
“Startups hebben de geschikte oplossing vaak al in huis, maar lopen soms vast bij het testen in de praktijk”, zegt Voorneman. Daarom biedt Mobility Lab dit unieke traject aan. Startups die een mobiliteitsoplossing hebben, kunnen zich tot 28 februari 23.59 uur inschrijven via www.mobilitylab.nl. Op 21 maart vindt vervolgens een selectiedag plaats, waar Mobility Lab de juiste startups met de juiste organisatie matcht. Een week later, op 28 maart, begint het voor de startups pas echt. Dan start het traject waarin Mobility Lab hen helpt met een eerste financiering, communicatie, marketing, PR en begeleiding op maat bij de doorontwikkeling van het bedrijf. Zowel in Zuid-Nederland, Rotterdam als Den Haag. Het beoogde resultaat? Startups kunnen hun prototype testen in een echte situatie, met echte gebruikers. Dat is onontbeerlijk om op te schalen en impact te hebben.